dulux icipaints

Tanácsadás - Kérdezze szakértőnket!

Az ICI Paints szakértője rendelkezésére áll valamennyi favédelemmel, faápolással kapcsolatos kérdésben. Kérdezzen most!

előző oldal 8.oldal

A tanácsát szeretném kérni, frissen vásárolt hajópadlónk illetve beltéri ajtóinkkal kapcsolatban. Mindkettô kezelés mentes, szeretnénk a fa eredeti szinét megôrizni, maximum szintelen páccal tartósabbá tenni. Korábban használtuk a Xyladecor szu "ellenes" változatát, sikeresen. Kérdésem arra irányul, hogy a hajópadlónál illetve ajtóinknál szükségszer.-e ezen szer alkalmazása, illetve ha felvisszük a felületre , száradás után lehet-e pácolni, lakkozni. Vagy hajópadlónál lehet-e elôször egy lenolajas felhordást utána lazúrt alkalmazni.

A lenolajos kezelést semmiképpen nem ajánlom. Szúölô használata csak akkor indokolt, ha károsodás történt, tehát ebben az esetben semmiképpen. A hajópadlóra a Dulux parkettalakkot ajánlanám, a beltéri ajtókra a Xyladecor Extra vastaglazúr színtelen változatát. Az ajtókat csiszolják le kb 150-es papírral, majd portalanítás után hengerrel vagy ecsettel vigye fel az elsô réteget. 6-8-óra elteltével lehet újrafesteni. Ha igazán szép felületet szeretne, vigyen fel egy 3. réteget is, de ezesetben várja ki a 2. réteg teljes száradását. 180-240-es csiszolópapírral csiszolja át és ezután vigye fel újra a festéket. Ha csak 2x szeretné festeni, akkor az 1. réteg felhordása elôtt végezze el hasonló módon a közbülsô csiszolást. Végezzen kis felületen próbafestést, hogy mikor éri el az ön számára legideálisabb eredményt. Felhívnám a figyelmét, hogy a barkácsáruházakban nem kapható ez a termék, a nagyobb festékboltokban keresse. Használhatja esetleg ugyanilyen módon a Xyladecor Oversol 2 az 1-ben terméket is.

Felkeltette az érdeklôdésemet az új Oversol termék. Arra szeretném megkérni, valahogy szemléltesse nekem, mitôl ilyen kiadós ez a termék. Szinte hihetetlen a 12 nm kétszeri átfestése 1 l -rel. én kerítés léceket kennék le vele. Kell-e elôtte alapozni (Xylamon), ha az Oversol is tartalmaz védelmet.

Nagyon nehéz kérdést tett fel nekem. Sajnos személyesen még nem volt módom kipróbálni, hogy valóban tudja-e a festék azt a kiadósságot, ami a leírásban szerepel. Mindenesetre az eredeti szöveg úgy fogalmaz, hogy "akár 24 m2-re is elegendô". Ez arra vonatkozik, hogy ideális körülmények között, ideális felületre ideális szerszámmal, sehol nem számolunk veszteséggel, stb. Véleményem szerint a valóságban kicsit kisebb kiadóssággal kell számolni, de az biztos, hogy többet tud a többi, piacon lévô terméknél. Kerítés esetén mindenképpen ajánlom a Xylamon használatát, mert ez a legnagyobb kitettség egy faszerkezet számára. A bütürészeket legalább 3X vastagon kenje le és évente kenjen rájuk újabb réteget, hogy ne történhessen mögészivárgás.

Kilenc éve vásároltam egy akkor közel 20 éves Erdért faházat, ami Xyladekor (paliszander)festékkel volt kezelve.A vásárlást követöen a házat újrafestettük a korábbiakban jelzett Xyladekorral. A szine nagyon besötétedett és a napos oldalon néhány apróbb repedés is keletkezett a fafelületen. Most szeretném ismételten lefesteni, ha lehet kicsit világosabb szinre, és a hibákat eltüntetni. Szeretném kérni tanácsát.

Remélem, jól értelmezem kérdését, mert egy kicsit nehezen olvasható. Régi felületek felújítására kifejezetten a Xyladecor Colort ajánlom. Elôször egy gyökérkefével ill. vizes ronggyal tisztítsa le a felületet, majd a biztonság kedvéért kenje le 1 réteg Xylamonnal. Kb. 4 nap elteltével a kiválasztott színû Colorral gurítsa át 2-szer, néhány órás várakozási idô betartásával.

A kérdésem az lenne, hogy ablakok esetén, hogyan lehet kiszámolni a m2-t, ugyanis csak a folyóméter (szélesség+magasság)x2 értéket ismerjük? Hallottam olyat, hogy a folyóméter összeget 0,33-al megszorozva kapjuk a m2-t. Segíségét előre is köszönöm!

Kedves Kérdező! 1 fm ablakszárny és tok együtt kb. 0,7 m2. Ha beépített ablakról van szó, akkor lehet kb 0,5 m2/fm-rel kalkulálni, mert a fal felöli részt nyilván nem lehet lefesteni. Ha osztott ablakról van szó, akkor kicsi ráhagyást kell számolni. Üdvözlettel: Körmendy Gábor

Húsz éve épült családi házunk faburkolatú részei - nehéz elérhetőség okán - azóta csak egyszer voltak lekenve. Eredetileg és másodszor is Xyladekort használtunk. A mostani felújí­tási munkák kapcsán az állványzatról ugyan jól elérhető lesz minden, de csiszolásra nincs lehetőség. Van-e olyan termékük (vagy lehet-e esetleg keveréssel összeállítani), mellyel ezen a megviselt felületen egy menetben lehet megvalóí­tani egy erős, tartós favédő funkciót, és a szĂínezést is? A mi esetünkben elsősorban a napsugárzás (és kevésbé az eső) károsító hatásai elleni védelem lenne a legfontosabb, tehát nálunk egyáltalán nem a gombák és rovarkártevők hatásai jelentkeznek, inkább a "szétszáradás", repedezés kifakulás azok a jelenségek, amiket csökkenteni szeretnénk. Nem "takaró", hanem felszí­vódó, átitató jellegű festéket szeretnénk (az biztos nem válik le felkunkorodó darabkákban és nem pereg majd le idő vel). Van-e valamilyen favédőszer koncentrátumuk, mely pótlólagos hozzákeverésével fokozni lehet a kívánt favédő hatást? Milyen kiszerelésben, hol és hogyan lehetne a legolcsóbban beszerezni a festéket? Köszönettel

Kedves Kérdező! Igaz, hogy kérdése beszívódó festékre vonatkozik, ennek ellenére én mégis inkább a Xyladecor Color időjárásálló festéket javasolnám. Ez a termék kifejezetten alkalmas régi, lepusztult felületek felújítására, mondhatni újjávrázsolja a fát. Erős kefével portalanítsa a felületet, esetleg utána vizes ronggyal törölje át. A kezelést Xylamonnal kell kezdeni, majd kb. 4 nap elteltével vigye fel hengerrel vagy ecsettel a Colort, legalább 2 rétegben a felületre. Az így készült felület akár 10 évig is tartós marad, tehát nem kell néhány év múlva újra állványozni. A vékonylazúr nem ilyen tartós és nem is ad olyan szép felületet, mint a Color. Hogy hol lehet a legolcsóbban beszerezni, azt nem tudom megmondani. Kapható a nagyobb festékboltokban, a barkácsáruházakban nincs benn mindenütt. Üdvözlettel: K.G.

Tisztelt Uram! Egy körülbelül 30 négyzetméteres teljesen új fa felületet kezeltem először 2 réteg Xylamonnal, amit azután "érett borovifenyő" színü Xyladecor Extra vastaglazúrral festettem át egyszer. A szĂínmintákkal ellentétben egy élénk sárga -mondhatnám kanárisárga- szĂínü bevonatot kaptam. Ezek után a második réteget nem kockáztattam meg, mert valami más színnel szeretném befejezni. Kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy valamit elrontottam, mert az eltérés olyan markáns, hogy a legamatőrebb szemlélőnek is szembetűnő? A Xyladecort nem higĂítottam, jól felkevertem, és a második réteg alapozás után egy héttel vittem fel. Második kérdésem, hogy tudna -e olyan helyet javasolni, ahol valódi próbadarabon tudom a szĂínt kiválasztani, hogy ne legyen ilyen meglepetésben részem mégegyszer. Sajnos a XVII. kerületben nem találtam, de a nagyobb barkácsáruházakban is csak papí­r alapú színmintát találtam, ami viszont mint tapasztaltam, csak közelítő képet ad.

Tisztelt Kérdező! Eddigi gyakorlatunkban nem fordult elő a Xyladecor Extra terméknél színárnyalat eltérés. Mindenképpen javasolnám fára festett színminta megtekintését, ami azokon a helyeken, ahol a termék még kapható, kinn kellene, hogy legyen. Ha ez nem így lenne, kérem hívja fel a megadott számon a bp-i területi képviselő kollégámat, aki fog tudni segíteni abban, hogy hol tudja a terméket megvásárolni ill. a színmintát megtekinteni. Ha a jelenlegi szín nem felel meg, át lehet festeni ugyanezen termék egy másik árnyalatával a felületet. Vincze Roland 06 205 555 070 Üdvözlettel: K.G.

Tisztelt Uram! Az lenne a kérdésem, hogy nemrég készült egy kis kiülőház tető és ugy látom megtámadta a szú egy részen. Mit tehetek ellene még nem lett lefestve semmivel. hogyan tudom megakadályozni azt, hogy jobban elszaporodjon. Milyen anyag a leghatásosabb ellene? Köszönöm

Tisztelt Kérdező! Erre a problémára a megoldás a Xyladecor Xylamon Szúölő. A kezelést a dobozon ill. a honlapunkon található részletes használati utasítás szerint végezze el. Üdv: K.G.

Tisztelt Körmendy Gábor úr! Abban kérném segí­tségét, tanácsát, hogy telkünkön álló kb. 30 éves faházunkat szeretnénk felújĂítani. Van egy körülbelül 10 m2 -es falfelület, amit egész nap süt a nap. Eddig ezt ha jól emlékszem mindig hajólakkal festettük újra, de ez relatíe hamar felpereg a felületen. Kérdésem az lenne, hogy mivel tudnám ezt a felületet úgy kezelni, hogy ez ne történjen meg, a különböző lazúrfestékeket rá lehet e kenni erre a felületre csiszolás után, teljesen le kell e szedni a régi lakkréteget? Milyen csiszológéppel érdemes ezt végezni?

Kedves Deli Úr! Felújításra mindenképpen a Xyladecor Colort ajánlanám. Ennek felhasználhatóságát, előnyeit megtalálja a honlapunkon a korábbi válaszaimban ill. a termékismertetőben. A csónaklakkra vonatkozóan: Mindenképpen azt javasolnám, hogy amennyire lehet, távolítsa el a felületről a maradékot. Talán a leghatékonyabb eszközök erre a célra hőpisztoly és a spakli. Ezeket az eszközöket egy barkácsáruházban/boltban néhány ezer Ft-ért be tudja szerezni. Ha végzett a festék eltávolításával, mindenképpen végezzen el egy Xylamonos alapozást és 4 nap elteltével vigye fel hengerrel a választott színű Colort. Üdvözlettel: K.G.

Házamon a beton födém felett jelenleg élére állított pallók között hőszigetelő paplan van. A pallókra szeretnék deszkákat rakni, hogy járható legyen a padlástér. Hogyan kezeljem le faanyagot?

Tisztelt Horváth Úr! Mindenképpen mázolja le a pallókat kétszer Xyladecor Xylamonnal - persze ez nem könnyű, ha már közte van a gyapot. A járódeszkákat szintén eresssze be Xylamonnal (mindkét oldalát), majd a járófelületet néhány nap elteltével parkettlakkal. Pl. a Dulux parkettlakkot ajánlom. Ha nem lesz túl nagy igénybevételnek kitéve, valamelyik Xyladecor terméket is alkalmazhatja, de ezek nem igazán kopásálló termékek, tehát fel kell arra kjészülni, hogy néhány évenként át kell festeni a járófelületet. Üdv: K.G.

Egy nagyon egyszerűnek tűnő kérdésem lenne: Xyladecor Xylamon favédő alapozóval szeretnénk kezelni a kültérre szánt faanyagot, nem szeretnnk további szĂínt vinni rá. Úgy olvastam ebben az esetben 2x kell az alapozĂłval lekenni. Az alpozón az áll 4nap után lehet a szí­nt felvinni a felületre. A kérdésem a következő: ha 2 réteg favédő alapozát szeretnénk felvinni a fára abban az estben is meg kell várni a 4 napot közötte? Miért ilyen hosszú a várakozási idő?

Kedves Kérdező! A 2 réteg felhordása között nem kell kivárni a 4 napot, kb 6-8 óra elteltével újra lehet mázolni. Arra viszont felhívnám a figyelmét, hogy a Xylamon nem alkalmas végleges felületkezelésre kültérben, nem védi meg a fát az UV sugárzástól és az időjárás ellen is csak időszakosan. A fa idővel bebarnul, majd szürke lesz. Mindenképpen javasolnék egy világos árnyalatú favédő lazúrfestéket a szerkezetükre. Üdv: K.G.

A Xyladecor Classic-hoz a páraáteresztést és átszellőzést írják, és régen (~20 éve) ennek nagy hangsúlyt adtak kültéri alkalmazás esetén. Ez miért nem hiányosság a vastag lazúroknál? Hiszen azokat tartósabbnak tekintik a Classic-nál. Meglepő, hogy a vastag lazúrok, különösen az Oversol nagyobb felületet képes betakarni, mint az ugyanolyan mennyiségű vékony lazúr. A Color barna színe milyen a Classic dióhoz képest?

Tisztelt Balogh Úr! A vastag lazúrok is páraáteresztőek, ha ez lemaradt a dobozról, akkor elnézést. A nagy kiadósság a magas szárazanyagtartalomnak köszönhető. A gyakorlati értékek természetesen mindíg eltérnek az elméleti számoktól, de valóban nagyon kiadósak az új vastaglazúrjaink. A színre vonatkozó kérdésére sajnos nem tudok választ adni. Meg kell nézni mindkettő színmintáját és el lehet dönteni az alapján, hogy melyik az, amelyik tetszik Önnek. Üdv: K.G.

Vettem egy faházat (ősszel) egészen pontosan (tudtommal) gerendavázas faházat, ami 2004-ben került felállĂításra. Külső borí­tása fenyőléces. Eddig egyszer kapott kezelést a felállĂ­tást követően, ami tudtommal az alábbiakban merült ki: 1 * xylamon 1 * xyladecor classic (vörösfenyő) Most állok azelőtt, hogy lekezeljem kívülről, de úgy rendesen, ahogyan kell, éppen ezért is fordulok önhöz kérdésemmel. Szükségesnek látom mindenképpen a lenolajkence egyszeri felvitelét is, mivel a fa nagyon száraz és helyenként repedezik, de nem tudom, hanyadik rétegben kerüljön fel? Tehát a kérdésem a helyes sorrendre vonatkozik valójában. A.) verzió 1 * xylamon 1 * xyladecor classic (ismét vörösfenyő) 1 * lenolajkence B.) verzió 1 * xylamon 1 * lenolajkence 1 * xyladecor classic C.) a helyes megoldás amit Ön javasol ? ? ? Vastaglazarban még nem gondolkodom, bár tudom, hogy többeknek ezt javasolta, de engem hosszútávon megnyugtat a tudat, ha az első(!) kezelĂé "beitatás" lesz! A továbbiakban már nem zárkózom el a vastaglazúrok használatától sem, de még "korainak" tartom. A lenolajkence pedig kell, mivel tényleg nagyon száraz a fa, mivel árnyékot nem vet a házra semmi, semmilyen irányból...

Tisztelt Princz Úr! A lenolajkence használatát semmilyen körülmények között nem javaslom. Többször volt már probléma a használata miatt. Nme tapadnak meg a különböző festékek rajta. Nem egyszer volt már felhólyagosodás a lenolajos alapozáés után. Javasolnám, hogy kenje át a felületet 2 Xylamonnal, majd néhány nap után a választott színű Xyla Classic-kal, ha nem szeretne vastaglazúrt használni. 1 év elteltével, ha úgy gondolja, adjon neki vastaglazúrt (Oversol vagy Royal), és nagyon szép lesz a felület. Üdv: K.G.

Egy 10 négyzetméter alapterületű új készí­tésü faház-szersz ámtároló helységet szeretnék lefesteni. Sajnos 2 oldala nagyon erősen ki van téve a napsugárzásnak. Családunk az elmúlt 10 évben rendszeresen használt különböző lazúrokat a ház körül, de legtöbbször csalódtunk, az erős napsugárzás miatti lepergés, kiégés miatt. Sajnos általában már 3 év után megindult a kopás. Az önök termékei között találtam a Royalt és az Oversolt melyek felkeltették az érdeklődésemet a hosszú élettartamuk miatt. Kérdeseim a kĂśvetkezők: Mi a két temék között az alapvető különbség? A vékony és vastaglazúrok között csak esztétikai eltérés vagy tartóssági különbség is van? A vizes és oldószer bázisú termékek között környezetvédelmi vagy tartósságbeli különbségek vannak? Ha számunkra lényeges szempont a tartósság, de azért szeretnénk megőrizni a fa eredetiségét is, ez esetben mit tanácsol?

Kedves Kérdező! Ha lazúrozni szeretne, mindenképpen inkább a Xyladecor Oversol 2 az 1-ben terméket javasolnám a kültéri felhasználáshoz. A munkát mindenesetre 1 réteg Xylamon felhordásával kezdje! A két termék között az a döntő különbség, hogy a Royal "amatőr", az Oversol "profi" felhasználóknak készül. A royalt egyébként talán inkább beltérre javasoljuk, de nem kizárólagosan. Az Oversol kiadósabb, gyorsabban szárad. Tartósabb mindegyik vastaglazúr a vékonylazúrnál. A legtartósabb termék a vizes Xyla Color, de mivel új fáról van szó, talán inkább a vastaglazúr a megoldás. Honlapunkon megtalálja mindegyik termék leírását. Hogy környezetvédelmi szempontból mi a különbség az oldószeres és a vizes festékek közöt - nos ebbe most nem mennék bele, ez egy hosszabb eszmefuttatást igényelne. Tény, hogy felhasználáskor kevesebb oldószer ill. káros anyag kerül a vizes festék használatakor a környezetbe, mint az oldószeresnél

Van egy korábban már kezelt (Stain) vörösfenyő terasz, melyen a járófelúlet is fa. Ez csak kismértékű terhelés (család, beltéri cipő). Ennek védelmét szükséges felújĂítani, mit javasol? A termékeknél megadott "négyzetméter két rétegben" azt jelenti, hogy az adat két réteg felvitele esetén előálló átlagérték, vagy az adott négyzetméter kétszeri átvonására elegendő?

Tisztelt Cziner Tibor! Sajnos kültéri "parkett"lakkunk nincsen. A felületet bármelyik vastaglazúr termékünkkel át lehet kenni, de arra számítani kell, hogy mivel ezek időjárás- és nem kopásálló termékek, viszonylag sűrűn, kopástól függően 1-2-3 évente át kell kenni. Inkább az Oversol 2 in 1 termékünket javaslom a szimpatikus színárnyalatban. A liter/ m2/2 réteg azt jelenti, hogy az adott m2 felületet 2-szer át tudja kenni 1 liter festékkel. A kiadósságok mindíg ideális körülményekre vannak meghatározva, a valóság ettől általában eltér, tehát valamivel kevesebb m2-t kell alapul venni.

Bútorajtókat gyártottunk furnérozott cseresznye fillunggal, és sajnos az egyiken átütött a ragasztó. Nem merjük a hagyományos módszerrel vizespácolni, majd lakkozni, mert men takarja a ragasztómaradványokat. Egyikünknek az az ötlete támadt, hogy vékony-, vagy vastaglazúrral (rózsafa sí­nű) szórjuk meg. Csináltunk egy próbát, a szí­n megfelelő. A kérdésem a következő: Befedi-e a ragasztómaradványokat? Lehet-e lakkozni a lazúros felületet, ha igen milyen lakkal, Nitro-, PU-alapú, vagy Akrillakk?

Tisztelt Kérdező! Sajnos kérdésére nem tudok érdemben válaszolni. Mint tudja, termékeink főként időjárásálló kültéri festéek, bútoripari felhasználásukra nincs tapasztalat. Hogy a ragasztó átüt-e vagy sem, azt csak próbafestéssel lehet megállapítani. A lakkozásra vonatkozó kérdésére is csak ezt tudom mondani. A vékonylazúrt lehet pl. vizes lakkal (parkettlakk) festeni, de más tapasztalat nincsen. Üdv: K.G

Telíett fából készített lammellakerí­tést szeretnénk 2in1 -al lefesteni, de sokkal kisebb felületre elegendő a festék, mint a közzétett. 0,75L-rel 5m2 sikreült egy rétegben lekenni. Hogy is kellene ezt csinálni?

Tisztelt Kérdező! Az Ön által megadott m2 igen alacsony ahhoz képest, mint amit a festék valójában tud. Azzal nem szeretnék vitatkozni, hogy a feltűntett 12 m2/litert normál körülmények között meg lehet-e csinálni vagy sem, mert soha nincsenek ideális körülmények, mint ami alapján a laboratóriumi mérések készülnek. Hogy számolta a felületet? Mindkét oldalát, vagy csak az egyiket? Legjobb eredményt jó minőségű lazúrecsettel lehet elérni. A festék keverésre, rázásra hígul, néha érdemes egy kicsit megtörni a festéket ílymódon. A nagyon száraz faanyag és a magas hőmérséklet is lefelé módosítja a kiadósságot. Mindamellett remélem, hogy valami hiba csúszott a számításba... Üdv: K.G.

Íróasztalt szeretnék kicsit felújítani kb.12 éves,koloniál bútorokhoz hasonló ,massĂív bútor .Tanácsát köszönettel fogadnám ha segítene hogy egyáltalán lehetséges-e és ha igen milyen termékkel tudnék dolgozni.

Kedves Kérdező! Sajnos a mi termékeink kivétel nélkül kültéri ill. díszítő burkolatok beltéri festésére lettek kifejlesztve. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet velük bútort kezelni, de talán érdemesebb lenne kifejezetten bútoripari lakkot alkalmazni. Azok sokkal ellenállóbb, kopásállóbb felületet adnak, mint az időjárásálló lazúrok. Érdeklődjön a boltokban pl. a Győrlakk termékei után, kiváló pácaik és lakkjaik vannak. Üdvözlettel: K.G.

Nyolc évvel ezelőtt,házam külső faszerkezeti elemeit lenolajkencével előkezeltük,én meg tudatlanságból Sadolin Extraval felületkezeltem. Ez mára riasztó állapotokat mutat,felhólyagosodott,lepattogzott.Véleménye szerint felújjítasra használható-e esetemben a Xylamon-Xyladecor color kombinácół foltos végeredmény nélkül ?

Tisztelt Kérdező! Ha 8 év óta nem történt lenolajkencés kezelés, akkor jó esély van rá, hogy igen. Sajnos garanciát nem tudok rá vállalni, de ennyi idő elteltével már valószínűleg nem "olajos" a felület, tehát remélhetőleg megtapad rajta a festék. A Color tulajdonságai egyébként is nagyon kedvezőek, pl. műanyag felületen is megtapad. Mindenesetre az elváló festékréteget alaposan távolítsa el (erős kefével), majd csak próba képpen végezzen csiszolás próbát. Erre azért van szükség, hogy lássa, porzik-e felület vagy beletapad a csiszolópapírba csiszolat. Ha az előbbi helyzet áll fenn, akkor nincs nagy gond, mehet rá az Ön által említett Xylamon- Xyla Color kombináció. Üdv: K.G.

A termékstruktúra váltással megszüntették az oregoni fenyő szí­nű terméküket. Kérdezem, hogy - lévén az egész házamban ezzel van festve minden fafelület - hogyan lehet megoldani a festést. Van-e önöknek valamilyen kötelezettségük azokkal a vevőikkel szemben, akik ezáltal a termékstruktúra váltással jelentős kárt szenvedtek?

Tisztelt Kérdező! Kérdése nem kifejezetten műszaki tanácsadásra vonatkozik, de megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni Önnek. Abból, hogy a piaci igények alapján egy nem menő színt kivonunk a forgalomból és helyette új színek kerülnek be, nem hinném, hogy bárkinek "jelentős kára" származna. Nem is gondolom igazán, hogy bármiféle "kötelezettségünk" lenne a dolog kapcsán. Mindenesetre az, hogy egy adott szín nem szerepel a jelenlegi termékskálánkon, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is tudjuk a vásárlók igényeit kielégíteni. Elképzelhető, hogy van készleten raktárunkban az Oregoni fenyőből. Kérem, hívja fel a vezetékes telefonszámunkon a logisztikai osztályt, ők fogják tudni tájékoztatni Önt, hogy van-e készletünk vagy nincs. A boltokban egyébként még jó eséllyel megtalálható minden kifutó termékünk. Üdv: K.G.

x

Utóbbi kérdéshez: Megnéztem a korábbi színmintánkat, a köv. színek szerepeltek rajta: Színtelen, Cédrus, Hársfa, Vörösfenyő, Tölgy, Mandulafenyő, Mahagóni, Gesztenye, Teak, Dió, Paliszander, Ébenfa, Fenyőzöld. Oregoni fenyő nem szerepelt. Valószínűleg valami tévedés történt, mer ilyen termékünk nincs és nem is volt. Üdv: K.G.

A kertben télen-nyáron kint lévő stabil nádfedeles szaletlim van akácfából. Észre vettem idén a szu jelenlétét. A gyártó eredetileg lekezelte valamivel, de nem hsznál. Kérdésem, pontosan meik terméküket ajálja a szu végleges eltávolítására.

Tisztelt Kérdező! Erre a célra készült a Xyladecor Xylamon szúölő. Részletes használati utasítás itt: http://icipaints.hu/xyladecor/termekek.php?id=2, ill. a dobozon. Üdvözlettel: K.G.

Kérdésem amire válszt várok remélve, hogy betéren SZÚ támdata meg egy tetőtéri gerendámat. Iszonyat hangja van esténként. Mit utdok tenni ez esetben?

Tisztelt Kérdező! Ugyanazt tudom válaszolni, mint az előző kérdésre. Használjon Xyladecor Xylamon szúölőt, részletes használati utasítást a dobozon talál, ill. a honlapunkon is talál rövid termékismertetőt. Üdv: K.G.

A külső fa nyílászáróimat kb 7 éve készítették, és akkor felirattam a festék és a használt szín pontos nevét, gondolva a későbbiekre. Azt írták fel nekem, hogy: Oversol Natur Braun Natural hell. Ilyen festéket keresek. Tudna nekem segíteni? Az interneten keresgélve nem igazán találtam meg. Találtam utalásokat egy UNITECTA ITALIANA nevu cegre, akiknek (talan) önök a hazai képviselői. Talán köze van a Xyladecor Oversol-hoz? Ha igen, a szín mai neve micsoda?

Tisztelt Kérdező! Az Oversol Profi ablakfestékeket mi forgalmaztuk, de már sajnos csak múlt időben. Tájékoztatásul annyit, hogy a Naturbraun az alapozó, a Naturell Hell a fedőfestéke a rendszernek. Talán még megkapja a keresett termékeket a köv. címen: Budaörs, Szabadság u. 103. PB Color Kft. Tel: 06 23 425 292. Ha nem jár sikerrel, a Xyladecor Extra termékeink közül válasszon egy hasonló színt és azzal végezze el a felújítást. Üdv: K.G.

Két éve az udvaron építettünk egy faszerkezetű filagóriát, amely tetőborítása alul nútolt hajópalló és könyöklővel ellátott, körbefutó apácarács mellvéddel. Építéskor lenolaj alapozásra felhordott fenyőszínű Sadolin lazurt alkalmaztunk. Kérdésem, hogy a most tervezett állagmegóvás elvégzéséhez a Xyladecor alkalmas-e, és melyik változatát ajánlja beszerezni? (előzetes csiszolást csak az oszlopokon és gerendákon tervezünk, mert nehezen oldható meg a csiszolás, főként az apácarács esetében!) Amennyiben megtisztel válaszával, előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező! Mint már többször írtam ebben a rovatban, a lenolajos alapozáet semmiképpen nem ajánlom. Ha kellő idő eltelt, akkor valószínűleg nem lesznek a későbbiekben problémák a felületkezeléskor, de ezt nem tudom garantálni. Mindenesetre ha már Sadolinnal egyszer kezelve volt és ott nem lépett fel probléma, valószínűleg ezután sem fog. A felújításra a Xyladecor Oversol 2 az 1-ben nevű termékünket ajánlom. Válasszon ki egy Önnek tetsző árnyalatot, de figyeljen arra, hogy a szín egy már festett felületen mindíg sötétebb lesz, mert a pigmensek (festékanyag) "összeadódnak", tehát egy világosabb árnyalatot érdemes választani. Üdv: K.G.

Arra a kérdésre keresem a választ,hogy az Önök által forgalmazott Xylamon szúölő anyagot,beltéri használatra alkalmazhatom-e? Konkrétan az érdekelne,hogy ez az anyag PCP mentes?

Tisztelt Kérdező! Beltérben csak indokolt esetben használjon szúölőt. Vagyis csak ott és csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges. Meg kell keresni a károsodás helyét és annak környezetét kell csak lekezelni. A dobozon található használati utasítást, tehnológiát és munkavédelmi előírásokat mindenképpen be kell tartani. Az anyag PCP-t nem tartalmaz. Felhívnám a figyelmét a hosszú idejű szellőztetésre. Üdv: K.G.

Hol lehet beszerezni? Nyíregyházi vagyok, a helyi Baumaxban találtunk, de nem volt elegendő mennyiség. Hol keressem?

Tisztelt Kérdező! Valószínűleg a kérdése eleje lemaradt. Mit keres konkrétan? Üdv: K.G.

Ahhoz szeretnék ötletet és tanácsot kapni, hogy régi, pozdorjalapos, zománcfestékkel kezelt beltéri ajtójainkat hogyan tudnánk megújítani?! A zománcfestés nem igazán tetszik. Talán érdmes lenne lecsiszolni és valamilyen lazúrral lekezelni? Bár nem tudom a pozdorja hogyan viselkedne és egyáltalán hogy mutatna! Bármilyen ötletet szívesen veszek!!!

Kedves Kérdező! Sajnos sok jó hírt nem tudok Önnek mondani. Az egyetlen megoldás véleményem szerint a zománcozás. Az ilyen farostlemezelt ajtókon véleményem szerint sehogy nem mutat a lazúrfesték. Válasszon ki egy vagy több szép színt és kevertesse ki a DULUX zománcfestéket selyem vagy magasfényű változatban. Ha kicsit bátrabban bánik a színekkel és nem csak fehérben gondolkodik, a régi ajtókból is csodákat lehet kihozni. Festékkeverő gépünk van az összes OBI és Brico áruházban valamint a nagyobb festékboltokban. Üdv: K.G.

Az ablakainkra szeretnénk kültéri spalettákat szerelni. Az ablakokat két éve lefestettük a Xyladecor mandulafenyő színű festékével, ami mára eltűnt a boltokból. Szeretném megkérdezni, hogy Győr környékén hol szerezhető még be?

Tisztelt Kérdező! Próbálja meg a Győrben Piktor Kft-nél a Fészek áruházban. Ha nincs is az ő raktárukban, meg tudják tőlünk rendelni. Üdv: K.G.

Kérném segitsen.Lambériázott lakásunkba renszeresen halljuk a szu percegését immár vagy öt éve.A faszerkezet átvizsgálása után sem látunk sehol külső járatot,esetleg faport. Kell e valamit tegyünk,lehet e valamivel kezelni a lamériát.

Tisztelt Kérdező! Be kellene határolni, hogy hol lehetnek a lárvák a fában. Ezt "hallgatózással" tudja megtenni, más ötletem nincs. Ezután a környezetét be kellene mázolni Xyladecor Xylamon szúölővel, esetleg furatkezelést is lehetne végezni. A műveletet 3x el kell végezni. Ügyeljen arra, hogy valóban csak a károsodás 20-30 cm-es körzetébe kerüljön vegyszer és gondoskodjon a kellő szellőztetésről. Üdv: K.G.

Egy a múlt héten elkészült, akác, szélezetlen "szőrös" deszka kerítést szertnénk megvédeni hosszútávon, költségtakarékosan. Tanyai környezetben van, ezért dekorációs követelmények nincsenek. Kb. 400nm felületről van szó, háncsolt oszlopok, deszkák. A Xyladekor Classic vékonylazúr 2-szeri alkalmazása elegendő védelmet nyújt? Ha igen akkor szórással felvihető a felületre?

Tisztelt Kérdező! A módszer jó, de a biztonság kedvéért javasolnék 1 réteg Xylamonos alapozást is. Xyladecor Classic-ból mindenképpen színezett változataot válasszon, ne színtelent. A kérget mindenhonnan távolítsa el! Felhívnám a figyelmét, hogy a keményfák felületkezelése igen nehéz feladat, nem lehet a bevonó anyagtól olyan tartósságot elvárni, mint a fenyőfáknál. Az akác tömör szerkezetű anyag, nem szív magába vagy csak nagyon kis mértékben festéket ill. védőszert és a tapadással is előfordulhatnak problémák. Szórás ellenjavalt egészség és környezetvédelmi okokból, de természetesen tehnikailag kivitelezhető. Inkább a hengert javasolnám. Üdv: K.G.

Az érdekelne, hogy a szú ellen mivel lehet védekezni, ha megtámadta a bútort? Üdvözlettel: Póth Zoltán

Tisztelt Póth Úr! Erre találták ki a Xyladecor Xylamon szúölőt. A részletes használati utasítást megtalálja a dobozon ill. a korábbi válaszaimban a Tanácsadás rovatban. Üdv: K.G.

Ezúton kérem szakmai tanácsát Göd 400/220/120 kV- s transzformátor állomás 18 kV-s mezőben kivitelezésre kerülő söntfojtó kerítésének felületvédelmére kiviteli terv szerint előírt XYLADECOR festék típusának kiválasztásában. A fent jelzett kerítés 180 cm hosszú akácoszlopokból és fenyődeszkából illetve fenyőlécből készül. Természetesen kiviteli terv szerint kap két réteg XYLAMON XYLADECOR -t, de a kiviteli terv csupán általánosságban jelöli a XYLADECOR festéket. A web oldaluk megtekintését követően én a Xyladecor Oversol 2 in 1- ben választanám dió színben, de mindenképp kérem műszaki javaslatát. A mázolásra kerülő összfelület 280 m2.

Tisztelt Vas Gertrúd! Az Ön által is kiválasztott Oversol 2 az 1-ben terméket ajánlanám. A 2 réteg Xylamon felhordása nem indokolt, mivel a 2 az 1-ben megnevezés arra utal, hogy a festék tartalmaz favédőszert. Arra mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy a Xylamon felhordása után várni kell néhány napot a lazúrozással. Xylamonból 10 m2/L/1 réteg, Oversolból 9-10 m2/L/2 réteg mennyiséggel lehet kalkulálni. Üdvözlettel: K.G.

Kerítés deszkát szeretnék festeni. 2,5 cm vastag szélezetlen, gyalult tölgyfa az anyag. Kérdésem, hogy milyen anyaggal vonjam be és hány rétegben? (vékony vagy vastaglazúr, előtte gombásodás ellen is szükséges-e (pl lignoprot, legalábbis jelenleg csak ezt ismerem).

Tisztelt Kérdező! A keményfák felületkezelése nem könnyű feladat és sajnos gyakran merülnek fel problémák. Ennek több oka is van, tölgyfa esetén, hogy példát említsek, annak csersav tartalma. Ha álló helyzetben kerülnek rögzítésre a deszkák, különösen nagy gondot kell fordítani a vágott bütüfelületek (végfa) kezelésére. Azt javasolnám, hogy kezelje le a kerítést 1 réteg Xyladecor Xylamonnal, úgy, hogy mindenhová bőségesen jusson az anyagból. Az említett bütüket száradás után még egy alkalommal. Ezután várjon néhány napot, majd a Xyladecor Oversol 2 az 1-ben termék választott színárnyalatával fesse le 2 rétegben. Ajánlom a henger használatát, ha elég szélesek a deszkák. A bütüket száradás után még 2 rétegben, vastagon kenje le. Ez az alsó végére is vonatkozik, nem csak a felsőre! Javasolnám, hogy évente nézze át a kerítést, hogy nem kezd-e valahol elválni, lekopni a festék. Ha ilyet tapasztal, azt lehetőleg a hiba észlelésekor mindjárt javítsa ki. A bütüket 1-2 évente mindenképpen érdemes átkenni, mivel a fának ez az a pontja, ahonnan egy esetleges károsodás elindulhat. Üdv: K.G.

Érdeklődni szeretnék,hogy a Xyladecor Color festékük,alkalmas-e gyerekbútor festésére.Egy kiságy rácsait szeretném vele lefesteni,de fontos szempont,hogy a picire ne legyen ártalmas,ha esetleg megrágná.Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Érdeklődő! A gyerekbútorok kezeléséhez külön certifikációval rendelkező festékeket szabad csak ajánlani, amivel a Color sajnos nem rendelkezik. Ennek ellenére mivel semmiféle káros anyagot nem tartalmaz, le lehet vele kenni. Én legalábbis bátran használnám...Üdv: K.G.

Az elmúlt években rendszeresen használtam fedőrétegként a vastaglazurt ,nevezetesen mahagóni színben. Jelenleg nem találok ilyen szinben. A következő felhasználása a kerítés fanyaga lenne ( valamilyen keményfából). Kérem milyen jelenlegi termékük van a vastaglazur mahagóni szinével megegyező színben. Illetve mit javasol kerítésdeszkára ,mondjuk tölgyfa esetében.

Tisztelt Kérdező! Még kapható a Xyla Extra Mahagóni vastaglazúr, de sajnos nem mindenhol. Kérem, hívjon fel vagy írjon újra, hogy merre lakik, hogy tudjak kereskedőt ajánlani. A felhasználás módjával kapcsolatban kérem olvassa el honlapunkon a Tanácsadás rovatban néhánnyal az Ön kérdése előtt szereplő viszonylag részletes leírást. Számom 06 20 9 443 265

Segítségét kérném.Családi ház mennyezete Gerenda és hajópadló Kb 5-6 éves épület. Sajnos szu telepedett bele kérem segitsen hogy használjuk a szuölö szerüket. Köszönöm

Kedves Kérdező! Az Ön által felvetett kérdés már több alkalommal előfordult ebben a tanácsadási rovatban, kérem nézze át a korábbi válaszaimat. Részletes használati utasítást talál a Xyladecor Xylamon szúölő dobozán is. Gerendák esetén talán a furatkezelés a legcélravezetőbb megoldás. Ha további kérdése lenne, hívjon fel legyen szíves. Üdv: K.G.

Köszönöm előző tanácsait, de egy dillemám még mindig lenne! Web oldalukon rákérdeztem mi lenne a cég által ajánlott külső kerítés Xyladecor festék típusa és a Xyladecor Classic lett megajánlva. Természetesen tudom, hogy a Classic vékonylazúr míg az Oversol 2 in 1- ben vastaglazúr. A felület minősége Oversol 2 in 1- ben használatával is megfelelő lesz? Amint azt már jeleztem a fa kerítés 10*10 180 cm- es akácoszlopokból, 10*2,4 cm méretű fenyődeszkákból és 5*2,4 cm méretű fenyőlécekből készül.

Tisztelt Kérdező! Természetesen a vastaglazúr használata szebb, jobb eredményt hoz, mint a vékonylazúré. A részletes "használati utasítást" keményfák esetére megtalálja egy korábbi kérdésre adott válaszban weblapunkon. Üdvözlettel: K.G.

Xyladecor Top szilfa vastaglazúrt keresem.Gyártják-e még? Ha nem, mit ajánl helyette? Románjában forgalmazzák?

Tisztelt Kérdező! Sajnos az Ön által keresett festék már régen nincs forgalomban. Helyette ajánlom az új Xyladecor vastaglazúrjainkat (Oversol 2 in 1; Royal). Válasszon egy hasonló sötét árnyalatot színminta alapján. Üdv: K.G.

A problémánk a következő: Beltéren, hajópadlóban és parkettában is kis helyen szú pusztítást észleltünk. Ennek folytatódását szereténk megelőzni, kezelni. Kérem, tegyen javaslatot, hogy mely módszert, terméket alkalmazzuk.

Tisztelt Kérdező! A Xyladecor Xylamon Rovarölő használatát javaslom erre az esetre. A használatáról már többször írtam ebben a rovatban, kérem nézze át honlapunkon a korábbi hasonló kérdésre adott válaszaimat. Arra mindenképpen felhívnám figyelmét, hogy csak ott és csak annyi védőszert használjon, ahol és amennyi feltétlenül szükséges. Ügyeljen az alapos szellőztetésre! Üdv: K.G.

Tanácsot szeretnék termékhasználattal kapcsolatosan: Feladat: 52 m2 akác léckerítés és 10 m2 fémszerkezet átfestése ismét fehérre. A 4 éve alkalmazott festékek: Fa: 2 x Trilak Lignoprot + 2 x Trilak Lazurán vastaglazúr (fehér)

Tisztelt Kérdező! A felújításra a fehér Xyladecor Oversol 2 in 1 termékünket ajánlom. Az elváló részeket természetesen először el kell távolítani egy erős kefével esetleg csiszolópapírral. Festés előtt portalanítsa a felületet. A biztonság kedvéért végezzen kis felületen próbafestést, hogy nem jelentkezik-e valamiféle összeférhetetlenség a régi és az új festékréteg között. Néhány nap alatt kiderül és ha -valószínűleg- nem jelentkezik probléma, lehet festeni az egész felületet. Nem írta, hogy a fémszerkezet mivel volt -ha volt- festve. Ide a Hammerite fényes vagy selyemfényű fehér árnyalatát ajánlom. Ha volt már korábban felületkezelve, itt is érdemes egy próbafestést végezni. Üdv: K.G.

Rendelkezek kb. 2 köbméter száraz gyalulatlan deszkával , 4 m-sek ,sajnos az idő folyamán el- szuvasodott . Szeretnék keritést csinálni , esetleg van lehetőség valami kültéri védelemre ami a szúra is alkalmas és a deszka is felhasználható lenne ? Várom a véleményét

Tisztelt Kérdező! A megoldás erre a problémára a már nagyon sokszor említett Xyladecor Xylamon Rovarölő. A fertőzött deszkákat 3x mázolja le az anyaggal jó lucskosan, 2-3- hét eltéréssel. Utána huzatos helyen hagyja kiszellőzni majd fel lehet használni. Üdv: K.G.

Köszönöm a lehetőséget, hogy egy laikus is kérdezhet Öntől. Kerítés festés előtt állunk. Eddig - az egyébként akácfából készült kerítésléceket - egyszer Xylamonnal lealapoztuk. Fehér színre szeretnénk lefesteni, de nem fényes "lakk"-szerű fehérre. Mi a további teendőnk, milyen festékes ajánlana, kell-e még festés előtt valami előkészítő munka. Amennyiben többszöri réteget ígényelne, milyen száradási idővel számolhatunk, kb. mennyi időnek kell eltelnie a rétegek között, ill. a "felszerelés" előtt.

Tisztelt Kérdező! Javasolnék még egy réteg Xylamont, majd néhány nap elteltével a következő lehetőségeket ajánlom: 1. Xyladecor Color fehér 2-3 rétegben; vagy 2. Xyladecor Oversol 2 in 1 fehér 2 rétegben. Az utóbbi kicsit fényesebb, az előbbi selyemmatt fényű. A Colorral gyorsabban el tudja végezni a munkát, az Oversollal szebb ("bútorosabb") felületet tud elérni. Üdv: K.G.

Szükséges-e az általam penésznek vélt szennyeződés lemosása kezelés előtt (a telet követően igazán erős fekete pettyek, foltok voltak láthatóak)? – Van javaslata mivel? Javasolja-e a Xyladecor Color festéket is a már korábban javasolt mellet és melyiket inkább? Hány-hány réteg szükséges egyikből, másikból a névleges védelmi időszak eléréséhez? A 10 ill. 6 éves védelmi időszakra milyen feltételek mellett érhető el nyersfa esetében? – Gondolom az én esetem speciális és azt tesztelni kéne külön. Szükséges-e Xylamon alapozást végezni a Xyladecor Color előtt az esetemben, ahol a korábbi bevonat nagy része megmaradt? Kb. milyen védelmi időszak érhető el ideális esetben, megfelelően előkezelt, korábban még nem kezelt felületen a D. Zománc+ és High Gloss esetében? Szükséges-e alapozni a Dulux Zománc+ és High Gloss használatakor az esetemben? Már érdeklődtem a Dulux termékek ára felől a honlapjukon feltüntetett két viszonteladónál (Bp. XXII ker. és Érd), de a Dulux Undercoat és a Metal Primer nem árulták csak némelyik fedőfestéket. Tudná valamelyik viszonteladót ajánlani Bp. XI v. XXII ker.-ben v. valamelyik nagyobb barkácsáruházban Budaörsön, ahol azok is kaphatók?

Tisztelt Kérdező! Sajnos a penész lemosásához pl. lakkbenzin higítón kívül nem nagyon tudok mást ajánlani, esetleg a versenytársak kínálatát is meg kellene nézni, hogy ők mit ajánlanak. A Colort minden további nélkül ajánlom, minden felületen megtapad és nagyon hosszú ideig nyújt védelmet. 2-3 réteg felhordása indokolt. Lehet, hogy valóban ez a legmegfelelőbb anyag az Ön problémájéra. Egy dologra azonban mindenképpen figyelni kell: a fában lévő anyagok "átütését" nem akadályozza meg, ehhez valamilyen szigetelő festék lenne szükséges, pl. a Dulux Undercoat. Rendelésre bármelyik kereskedőnk be tudja szerezni. Ha az eredeti réteg még rajta van, nem szükséges a Xylamon, esetleg csak ott, ahol teljesen lejött és nagyon elszürkült a fa. A Zománc+ és a High Gloss esetében is kb 5-6 év védelemre lehet számítani, de mivel a kerítés számít a legextrémebb kitételnek, ennél rövidebb idővel kell kalkulálni. Xylamon alapozás mindenképpen szükséges. Ajánlanám a Teddy Kft. Soroksári uti nagyker boltját, (117. szám, ha jól emlékszem, az Opellal szemben) ők bármit rövid idő alatt beszereznek, ha éppen nincs raktáron. Üdv: K.G.

Kérem a segítségét, mert Xyladecor Colort fekete színben szeretnék vásárolni, de sajnos nem volt a Fóti Bricostorban, sem az újpesti OBI- ban. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Vámos Sándor

Tistelt Kérdező! A Teddy Kft boltjaiban be fogja tudni szerezni: Mária u., Izabella u., Soroksári u., Margit u, Tátra u. A Piktor RT vagy a Goldlakk kft boltjaiban hasonlóképpen, de lehet, hogy csak megrendelésre. Üdv: K.G.

Kérdésem az lenne, hogy hol kapható Bp-en a belvárosban vagy környékén a Xylamon szúölő szer, valamint az, hogy ha csak a fertőzött felületet és környékét kezelem le 3x ha jól értettem (2 hetenként 1 réteg), akkor a többi helyen később mennyire valószínű, hogy nem fog megjelenni a szú?

Tisztelt Kérdező! Szinte az összes festékboltban, barkácsáruházban megtalálható a szúölő. Ha mindenhol jól lekezeli a fát, ahol megtámadta a rovar, nem fog előjönni a károsodás.

A festékboltban a Xyladecor Royal vastaglazúrt javasolták a szarufák és lambéria festésére, amit meg is vásároltam. Az web-oldalt áttanulmányozva, úgy látom, ez nem a legmegfelelőbb választás volt. Talán a Classic vagy az Extra termékük kellett volna? Mit javasol, a festés még nem történt meg, ezzel is nyugodtan lekezelhetem a fát?

Tisztelt Kérdező! A Royal ugyanúgy alkalmas a feladat elvégzésére, mint az Ön által említett másik két termék. Kicsit fényesebb, de nagyon szép éps tartós felületet fog kapni. 1 réteg Xylamon felhordása a festés előtt mindenképpen indokolt. Üdv: K.G.

- Könnyűszerkezetes sajna gyorsan ,,összedobott", faborítású apartmanfaluba költöztünk.A fa külső lekezelése nem igazán volt az építettő érdeke a végfolyamatnál.Szigethalmi csódáról lenne szó nem tudom mennyire ismeri ezeket a házakat. - Kérdésem október lévén, lehet-e még menteni a menthetőt, van esetleg olyan hőfok ami alatt már nem ér semmit a mutatványom? -Továbbá a háznak inkább csak meg lett mutatva a lazúr, de igazán nem ismerkedtek össze szerintem közelről. - Mit javasol, vastag lazúrt, s azon belül, illetve ha már valamit elkeztek rajta, akkor mi az ami rávihető szintelen mivoltában?-Mindenképpeni szempontjaim:-időjárásállóság, szigeteljen, de ugyanakkor nem szeretném megfojtani a fát.A különféle márkák mennyire ranglétrázodnak minőségben?

Tisztelt Kérdező! Jó lenne tudni, hogy mivel kenték össze annyira amennyire felületeket. Valószínűleg nem lesz összeférhetetlenség, bármilyen anyagot használ a továbbiakban. Bármelyik vastaglazúr termékünket merem ajánlani, de mivel nem tudjuk, hogy a korábban volt-e favédő alapzás, ezért az Oversol 2 in 1 lenne a legjobb megoldás, mivel az tartalmaz favédőszert. 5 fok alatt nem szabad festeni, de ha felette van a hőmérséklet, akkor is viszonylag hosszabb száradási időre kell számítani. Melegebb időben persze jobb a helyzet... A Color lenne még megoldás, de azt inkább csak 10 fok felett lehet használni és kicsit "zománcos" lesz a felület. Ha ezt a megoldást választja, akkor mindenképpen szükséges a Xylamonos előkezelés. Üdv: K.G.

Oversol Profi ablakápoló készletet keresünk, ami két folyadékot tartalmaz, egy tisztítót és egy ápolófolyadékot, ami vízben oldodó akrilgyanta. Tud tanácsot adni, hogy hol keressük, illetve létezik-e még egyáltalán, továbbá van-e alternatíva? Gyárilag festett fa ablakunk van, ehhez kellene. Továbbá javító festéket is keresünk. Az Oversol Vasttaglazúr gondolom erre lenne jó. Hol találjuk, mert látom, hogy ez az Önök terméke.

Tisztelt Kérdező! Valóban mi forgalmaztuk az Oversol Profi ablakfesték rendszert. Sajnos már nem foglalkozunk vele, így ápolókészletet sem tudunk Önnek biztosítani. Javasolnám, hogy valamelyik versenytársunk hasonló termékét próbálja meg beszerezni, pl. Milesi vagy Remmers. Festéket még be tud szerezni a köv. címen: PB Color Kft. Budaörs, Szabadság u. 103. Tel. 06 23 415 292. Ők forgalmazzák a Milesi termékeit is, biztosan tudnak segíteni Önnek ápolókészlet ügyben is. Üdv: K.G.

Új házunk nyílászáróit, eresz- és homlokdeszkázatát szeretnénk Xyladekor termékkel festeni, kék színre, vizes alapú festékkel. Érdeklődnék, hogy 1. Mit ajánlanak? (a gépi ajánló a Xylamon + Xyladekor Color termékrendszert ajánl, de ebből nem látom itt a kék színt - régebben az OBI forgalmazott ilyet). 2. Szolnok környékén hol találok viszonteladót, akitől a szükséges mennyiséget (kb. 50-60 m2-hez szükséges festék) beszerezhetném? - Természetesen ha Önök számomra olcsóbban le tudják szállítani, akkor az is érdekel.

Tisztelt Kérdező! Létezik még kék színben Xyla Color festék. Érdeklődjön Szolnokon a Sipa Kft-nél, ők be fogják tudni szerezni tőlünk. Egyébként ennél jobb festéket nem tudok ajánlani Önnek. Felhívnám a figyelmét, hogy kültéri szerkezeteknél kétszer kell Xylamonnal mázolni a Color előtt! Üdv: K.G.

Sokéves panellakásom parkettáját 5 évvel ezelőtt felcsiszoltattam és újra lett lakkozva. A párnafák és a kitöltőanyag hiánya/elöregedése miatt a parketta nagyon recseg és huppog. Tegnap kaparászó hangra lettem figyelmes éjszaka, más-más helyről. Lehetséges, hogy szu rágja a parkettát alulról? Ha igen lenne valamilyen javaslatuk megoldani a problémát?

Tisztelt Kérdező! Sajnos attól tartok, hogy valóban valamilyen farontó rovar lárvája kezdte meg áldásos tevékenységét a parkettájában. Erre a megoldás a Xylamon szúölő, amiről ebben a rovatban már nagyon sokszor írtam. Használatáról talál leírást korábbi válaszaimban il. a dobozon. Üdv: K.G.

Könnyűszerkezetű házban lévő, padlástérbe felvezető falépcsőbe költözött be a szú. A feljáró egyik oldala lakkozott, a mások gipszkartonnal bevont. Tartok attól, hogy az előző okok miatt a XYLAMON nem tudja majd kifejteni hatását. Van-e más megoldás a kártevő elpusztítására?

Tisztelt Kérdező! Sajnos nincs sok jó hírem. Az egyetlen általam még alkalmazhatónak tartott megoldás a hőkezelés, de ennek kivitelezése elég bonyolut. Javasolnám, hogy keresse meg Pomázon az Anticimex hungária Kft-t, hátha van jobb ötletük. Üdv: K.G.

A házam Xyladecor Extra vastaglazúrral szeretném lefesteni, a már meglévő, házon lévő fefelületekkel azonos módon. A nagy építőanyag áruházak egyike sem tart Extrá-t. Hogyan ill. hol juthatok Budapesten ilyen festékhez?

T. Kérdező! Többször írtam egyéb bolthálózatokról ebben a rovatban, ahol még kapható a Xyladecor Extra. Pl. Teddy, Piktor, Goldlakk. A multiknál nincs benn. Üdv: K.G.

Most épülő házunkba Borovi fenyő nyílászárókat építünk be. Kérdéseim: 1. A Xyladekor megakadályozza-e a nedvesség felszívódását? ( Royal) 2. A mostani időjárási viszonyok között: nedves, párás idő lehet-e a felületkezelést végezni? A házban csak a nyílászárók beépítése után végzik a fűtésszerelést. 3. A felületkezelések száradási ideje? Szobahőmérsékleten, és mondjuk 5-10 Celsiuson? A kinti időjárási viszonyoknak megfeleltethető belső klímával?

Tisztelt Kérdező! Az 1. pontban szereplő kérdése arra vonatkozik, hogy a faablak nedvességtartalma tud-e változni festés után? A festékréteg "lélegzik", tehát a fa be fog állni a környezetének megfelelő fanedvességtartalomra. A felületkezelés kb +5 fokig elvégezhető, de az alacsony hőmérséklet és a magas légnedvesség jelentősen meghosszabítja a száradási időt. 20 fok körüli hőmérsékleten 6-8 óra az átfesthetőség és 16 óra a száradás, hidegben ez akár 12 ill. 20 óra is lehet. Esetleg használjon Xyladecor Oversol 2 in 1-et, annak valamivel kedvezőbbek a száradási tulajdonságai, azaz gyorsabban szárad. Üdv: K.G.

Érdeklődöm: milyen legalacsonyabb környezeti hőmérsékletben lehet felhordani a Xylamon/Xyladecor Classic festéket, az egyes rétegek felhordása közti idő mennyire növekedjen ilyenkor?

Tisztelt Uram! + 5 fokig lehet felhordani, de a száradási idő ez esetben nagyon hosszú, 12-18 óra is lehet. Az egyes rétegek közötti várakozási idő is megnövekszik 6-ról kb 10 órára. Üdv: K.G.

Kerítéssel kapcsolatban érdeklődnék. Szélezetlen tölgyfát szeretnék lekezelni. Mit tudna javasolni, hogy ne matt, hanem kicsit fényesebb felületet kapjak, és minél időtállóbb legyen. A színe maradna tölgy, vagy egészen kicsivel sötétebb. (abszolut nem vagyok szakmabeli, ezért elnézését kérem a tudatlansádom miatt)

T. Kérdező! A Xyladecor Oversol 2 in 1-et javasolnám, de ha még fényesebb felületet szeretne, akkor a Royal is használható. Ne feledkezzen meg az alapozásról, amit Xyladecor Xylamonnal kell elvégezni. Itt most nem írom le a részletes használati utasítást, mert korábban egy akáckerítéssel kapcsolatban részletesen megtettem. Nézze meg legyenszíves korábbi válaszaimat a Tanácsadás rovatban. Üdv: K.G.

A kedvesemmel ez év nyarán vettünk egy szép házat, amelynek egy 20 nm2-es télikertje is van, amelynek hatalmas üvegablakai fa keretűek. Mivel ezt 10 évvel ezelőtt épitették, annak idején azt hiszem Cellcolor kültéri fafestékkel volt festve az ablak. Ez mára már tönkrement, lepergett a festék, sok helyen a gittelést is pótolni kellene. Javaslatát kérném, hogy ablak csere nélkül hogyan tudnánk felujitani, hogy esőnek és mindenféle időjárási problémának ellenálljon még egy jó pár évig. Milyen termékekre lesz szükségünk, hogy a fa megőrizze vizmentességét, és szép is legyen.

Kedves Ildikó! Ha jól értelmezem, akkor csak az ablakok külső oldalával van probléma - mint általában. Felújításra legjobban használható termékünk a Xyladecor Color festék. Azt javasolnám, hogy távolítsák el a leváló festékmaradványokat, pl. egy erős szőrű kefével. Ami "nem akar" lejönni, az maradhat. Ha szükséges spatulyázni (glettelni), akkor azt kereskedelemben kapható vizes anyaggal tegyék meg, tehát ne a hagyományos gittel. Csiszolás után kenjék át 2* a fafelületeket Xylamonnal, majd néhány nap (teljes száradás) után mehet rá a Color a kiválasztott színben. A szebb felület elérése érdekében érdemes esetleg a Xylamon teljes száradása után egy finom csiszolást alkalmazni, pl. 150-es szemcseméretű papírral. Ha ízlésüknek jobban megfelel, minden további nélkül használhatnak az eredetinél világosabb árnyalatot is. A festést legalább 2 rétegben végezzék el. Üdvözlettel: Körmendy Gábor

előző oldal 8.oldal